Home » , , , , , , , » Stranger Than Fiction / Lütfen Beni Öldürme (Kurgudan da Öte) (2006)

Stranger Than Fiction / Lütfen Beni Öldürme (Kurgudan da Öte) (2006)





Bir çarkın dişlisi olma.
Kurgusallık.
Bağlantısallık.
Rastgelelik.
Yaşam.
Ölüm.
Yazgı / kader.
Kesişen hayat anları.
Rutin.
Domino etkisi.
Kelebek etkisi.
Hayatı özel kılan şeyler.
Hayatı sınırlayan fikirler / alışkanlıklar.
Takıntılar.
Değişime direnme.
Kendini tanıma.
Ve farkındalık...


"Kurgudan da öte" tüm bu kavramları hızlıca zihnimizden geçirten, yaşamınız üzerine sizi düşünmeye davet ederken kendinizi küçük bir maceranın içinde bulabileceğiniz bir film. Zekice yazılmış senaryolu, sıcak, sizi içine çeken, tuhaf, nereye koyacağınızı bilemediğiniz güzel bir bağımsız sinema örneği.








Hayatımızı günlük rutininde yaşarken, kendinizi -başrolünde kendinizin oynadığı- bir filmin karakteri olarak bulsanız ne yapardınız?

Yapmakta olduğunuz şeylerin bir anlatıcıya ait iç ses ile size fısıldanması sizi ne kadar rahatsız edebilir?





Harold Crick, bir saat gibi işleyen hayatında saplantılı takıntıları ve ona sıradan gibi gelen muhteşem yetenekleriyle yaşayıp giderken, aslında, önceden yazılmış bir kurguya göre hayatının aktığını farkeder. Hayat, sanki ucundan tutulduğunda esrar perdesini kaldıracak bir ipucu uzatmış gibidir.





Hayatınızın 3 dakika önce geride kalan ayrıntılarını size fısıldayan bir iç ses duyduğunuzda kime müracaat edebilirsiniz?





Size bir psikolog mu yoksa bir edebiyatçı mı daha çok yardımcı olabilir?





Harold, ipuçlarını değerlendirerek ve yardım alarak hayatının kurgulayıcısına ulaşır. Hem hikayenin yazarı hem de baş kahramanı olan kendisi için şok edici bu an, izleyen olarak bizleri de yaşamımızı sorgulatarak sarsıyor.






Yaşamımızdaki serbest irademiz nereye kadardır?

Yazgı diye bir şey var mıdır? Değiştirilebilir mi?

Geleceği önceden öğrenerek yaşamak güzel mi yoksa tatsız bir şey midir?

"Son" lar tekrardan yazılabilir mi?





En ulaşılmaz hayalimiz nedir peki?

Gitar çalmayı öğrenmek mi?

Bir uzay kampına kaydolmak mı?

İnsanları yaptığınız nefis kurabiyelerle mutlu etmek mi?

Bir Cranberries konserine gitmek mi?





"Kurgudan da öte" aslında çok basit bir fikir etrafında dönen bir senaryoya sahip. Ancak bu basitlik daha önce akıl edilmemiş yeni bir düşünce olunca ortaya çok özgün bir sinema eseri çıkmış.






Film bazı yönleriyle bana başka filmleri de çağrıştırdı. Aynada dişlerini fırçalayan adamımız, "The Truman Show" da traş olurken aynada herşeyin farkına varan Jim Carrey'in sahnesini anımsattı. Birbirinden habersiz kaderleri aynı yaşam karesinde kesişen insanlar "Magnolia" ve "Babel" i; bir hareketin, jestin domino etkisiyle başka şeyleri etkilemesi "Kelebek Etkisi" ve "Chaos Theory" gibi filmleri çağrıştırdı.






Başrollerini Will Ferrell, Dustin Hoffman, Emma Thompson, Maggie Gyllenhaal ve ünlü bayan rap şarkıcısı Queen Latifah'ın oynadığı bu ilginç filmi özellikle bağımsız sinema örneklerini beğenen herkese tavsiye ederim.






Bir dipnot olarak şunu söylemeliyim. Film ülkemizde 15 Aralık 2006 tarihinde "lütfen beni öldürme" ismiyle gösterime girmiş. Ben yukarıda okuduğunuz yorum kısmında adını bilerek orjinaline daha yakıştığını düşündüğüm "kurgudan da öte" ismiyle ele aldım. Filmi edinmek isteyen takipçilerimiz için bu bilgiyi de vermiş olalım.






Filmin fragmanı için tıklayınız

Filmin IMDB linki için tıklayınız

0 yorum:

Yorum Gönder

 

Copyright © 2014. Film İzle Yeni Bölüm Diziler Filmler Video Lig Tv Sitesi - Tüm Hakları Saklıdır